Ontbijten in Oostenrijk

Frühstück of te wel ontbijt op zijn Oostenrijks

Ontbijt in Oostenrijk is meestal niet super uitgebreid. Het bestaat uit witte harde broodjes die we in Nederland ook kennen onder de naam harde Duitse bolletjes of Kaissersbroodjes. Als je echter in Oostenrijk om een Kaisserbrotchen vraagt kijken de meeste bakkers je vreemd aan, het broodje heet in Oostenrijk namelijk een “ Semmel” Een Semmel wordt voornamelijk met zoetigheid gegeten, zoals huisgemaakte confiture (jam). Hagelslag of vruchtenhagel kennen de Oostenrijkers niet.

Naast de “ Semmel” kennen de Oostenrijkers ook het Schwarzbrot, dit donkere zuur desem brood is vooral lekker met hartig beleg zoals vleeswaar en de diverse pittige Aufstrichen (smeerkazen van luchtige kwark of hüttenkäse) Maar ook de typische Oostenrijkse kazen doen het goed op een heerlijk stuk vers Schwarzbrot.

Zuivelproducten zijn er in overvloed, en dat is niet verwonderlijk in een land waar regionale zuivel steeds meer in de belangstelling staat, in tegenstelling tot Nederland vindt je in elke streek van Oostenrijk een eigen zuivelfabriek waar de lekkerste melk van de alpenweide wordt verwerkt tot heerlijke kazen en boter. Daarnaast smaakt de melk in Oostenrijk nog echt naar melk en is het vol en romig van smaak.

De keuze uit vleeswaren is enorm. Naast diverse regionale hammen en gerookte spek is er veel keuze uit producten van andere landen. De vleeswaren bestaan voornamelijk uit varkensvlees en zijn vaak nog op authentieke wijze gerookt en gekruid met bijvoorbeeld knoflook of verse bieslook.

Biologische producten zijn de trend

Biologische producten zijn vol in opmars in Oostenrijk, biologische zuivel en groenten zijn momenteel een verkoophit, zelfs de goedkope supermarkten zoals Lidl en Hofer (Aldi in Oostenrijk) hebben een groot assortiment biologische producten waarbij het mogelijk is om de herkomst te achterhalen. De zuivel producten zijn alle regionaal en GEN techniek vrij. Waar mogelijk worden uitsluitend Oostenrijkse producten gebruikt.