Brennerpas de reisroute naar Italië

Brennerpas

Oostenrijk is voor veel vakantiegangers naar Italië en dan voornamelijk de regio rondom het Gardameer en het Lago Maggiore een lastige hindernis. De A13 is namelijk één van de weinige autobahnen over de Alpen.

De A13 wordt ook wel de Brenner autobahn genoemd omdat deze namelijk via de Brennerpas zo snel mogelijk richting Italië brengt. Helaas ben je niet de enige liefhebber van de prachtige meren in Italië. De Duitsers en natuurlijk de Oostenrijkers weten ook wat mooi is en gaan graag voor een lang weekend of een vakantie dezelfde kant op. Met als gevolg dat de de bergpas tijdens de vakantiemaanden te maken krijgt met veel files. Als je dus op vakantie gaat richting het zuiden probeer dan de drukke weekenden in de vakantieperiodes te mijden of reis vroeg.

Voor de Autobahnen in Oostenrijk betaal je tol door middel van een vignet welke je op de voorruit van je auto moet plakken. Meer over deze vignetten kun je vinden op de pagina over tolwegen in Oostenrijk.

Voor de Brennerpas moet je naast een vignet ook nog een extra bedrag betalen. De Oostenrijkers zijn namelijk van het principe dat de gebruiker betaald. De kosten voor de tol zijn in 2018 € 9,50 (enkele reis) deze kun je bij de kassahuisjes eenvoudig betalen met een creditcard of gewoon cash.

Sneller door met Videomaut/Digitaler Streckenmaut

Videomaut Digitaler StreckenmautVideomaut is een nieuwe techniek waarbij je vooraf online de tol betaald met je creditcard of via PayPal. Je geeft op de webshop van AsFinag shop.asfinag.at je kenteken op en je rekent het bedrag af. Zodra je betaald hebt wordt je kenteken opgeslagen en zodra je bij het tolstation komt kies je de rijbaan voor Videomaut. Een ingenieus systeem van camera’s kan je kenteken in milliseconden scannen en vergelijken met de betalingen. Dit systeem scheelt je echt heel veel file- en wachttijd voor de gehate tolhuisjes van de Brennerpas.

Reis je vaker over de Brennerpas of over andere zogenoemde Mautstrecke in Oostenrijk dan kun je de ritten al van te voren kopen, zie dit als een soort van prepaid tegoed. Alleen koop je het wel per traject.  Op de bovengenoemde webshop kun je de segmenten los lopen. Een handige kaart geeft aan waar de segmenten waar tol betaald moet worden liggen.

Hieronder nog een korte video van een reiziger die het systeem heeft gefilmd onderweg naar Italië.

Webcams op de Brennerpas

Wil je de actuele verkeerssituatie zien op de Brennerpas dan kun je via een tiental webcams langs de route haarscherp zien hoe druk het is. Deze kun je wederom vinden op de website van de AsFinag. Onder het blokje A13 worden alle werkende camera’s getoond.

Bezienswaardigheden onderweg

Ook al is het een snelweg met heel veel herrie en verkeer, het is zeker de moeite waard om te stoppen bij de Europabrucke. Niet alleen het uitzicht bij de MacDonalds op het parkeerterrein voor de Brug is overweldigend ook voor een adrenaline kick kun je hier terecht. Er is op vrijdag, zaterdag en zondag namelijk de hoogste Bungyjump van Europa geopend. De hoogte van de brug is 192 meter, dus kun je nagaan hoe diep en lang je sprong is. Meer informatie over de bungyjump op www.192m-bungy.at