Skigebieden tijdens de herfstvakantie

Vanuit Oostenrijk stromen begin oktober altijd de eerste beelden van sneeuwval het wereldwijde web over. Mooie beelden van besneeuwde bergen, pistes die van groen in wit veranderen en natuurlijk een weerman- en/of vrouw die enthousiast vertelt dat we een mooie winter tegemoet gaan. We hebben een overzicht gemaakt van skigebieden tijdens de herfstvakantie die open zijn. Ga je mee?

Deze eerste sneeuwval is natuurlijk niet genoeg voor een wintersportgebied. Daarvoor moet er toch nog wel wat meer sneeuw vallen. Dat valt dan ook wel of wordt kunstmatig gemaakt met sneeuwkanonnen. Wie toch wil skiën in één van de skigebieden voor tijdens herfstvakantie kan in een aantal gletsjer skigebieden in Oostenrijk terecht. Ik heb ze hieronder voor je beschreven en wie weet kun jij deze herfstvakantie al op de lange latten staan.

Boek deze week nog je wintersportvakantie bij TUI en profiteer van 100 euro korting per boeking.

  • Winner World Ski Award 2020
  • Flexibele Omruilgarantie
  • Tot 100,- korting per boeking

De Mölltaler Gletsjer

Skigebieden tijdens de 
herfstvakantie
Foto: webcam – Mölltaler Gletsjer – 2021

In Karinthië aan het Mölltal ligt de Mölltaler Gletsjer. Een onbekend skigebied, maar bijna het hele jaar door geopend indien de sneeuw en het weer het toelaat. Doordat het skigebied op een Gletsjer ligt en door de hoge ligging best wel koud is is het één van de skigebieden waar je praktisch het hele jaar door kunt wintersporten. Het skigebied bestaat uit ongeveer 20 kilometer aan pistes. De meeste pistes zijn rood en zwart en wordt buiten het hoogseizoen vaak gebruikt door internationale skiteams als voorbereiding en trainingslocatie. Accommodatie voor een skivakantie op de Mölltaler Gletsjer kun je onder andere vinden in het dorpje Flattach. Waar je ook bij een Nederlands echtpaar kunt overnachten.

Stubaier Gletsjer

skigebieden voor de herfstvakantie Stubai gletsjer
Foto: webcam Stubai Gletsjer – 2021

Het lijkt wel een soort van wedstrijd welk skigebied in Oostenrijk als eerste de pistes opent. De Stubaier Gletsjer is er vaak bij en ook in 2021 waren zijn één van de eerste skigebieden waar men al kon genieten van verse sneeuw. Ook hier zorgt de hoge ligging op bijna 3.200 meter hoogte voor de sneeuw en ook de kou. (Goed warm aankleden dus)

Het skigebied telt 65 kilometer aan pistes, naast veel blauwe pistes voor beginners is er ook genoeg uitdaging op de rode en zwarte pistes voor gevorderde wintersporters. Stubai heeft de laatste jaren flink in nieuwe kabelbanen en liften geïnvesteerd waardoor je snel en comfortabel kunt wintersporten Een ander voordeel is dat het skigebied in Tirol ligt en op nog geen 1000 kilometer rijden van Utrecht ligt.

Hintertux

skigebieden voor de herfstvakantie
Foto: webcam – Hintertux – 2021

Bijna het hele jaar door kun je wintersporten op de Hintertux Gletsjer. Het is daarmee één van De twee skigebieden die het hele jaar door is geopend. Het skigebied ligt midden in het Zillertal bij de dorpen Gerlos, Mayerhofen en Fügen.

Er zijn 18 liften in het skigebied Hintertux, in het voorseizoen zijn ze niet allemaal open dus check dat wel even van tevoren. Normaal gesproken is op de gletsjer 20 kilometer aan piste geprepareerd. Van blauwe pistes voor beginners tot zwarte pistes voor gevorderde skiërs.

Wie meer wil weten over de skigebieden in het Zillertal kan natuurlijk verder lezen op onze informatie pagina over het Zillertal en de dorpen.

Kaprun – Kitzsteinhorn

Tien maanden per jaar is het skigebied op de Kitzsteinhorn geopend. Het gletsjerskigebied ligt gemiddeld op 3.000 meter hoogte en daarmee is het natuurlijk zeer sneeuwzeker. Dat merk je ook direct aan de temperatuur want die is echt een stuk frisser dan in het dal. Hou hier dus rekening mee. Op de gletsjer is gedurende de 10 maanden ongeveer 40 kilometer aan piste geprepareerd. Ook dit skigebied wordt veel door internationale skiteams gebruikt voor zowel training als opleiding. Daardoor is het vooral in de herfstvakantie erg druk bij de liften. Lees meer over Kaprun.

Pitztal

Meestal is het skigebied in het Pitztal het eerste skigebied wat haar pistes en liften opent. Het is een klein maar fijn gebiedje met 30 kilometer aan pistes. Vergis je niet want de pistes zijn zeer breed en daardoor heb je veel ruimte om lekker te skiën. Het Pitztal is het hoogste skigebied van Oostenrijk. Het hoogste punt waar je met de kabelbaan kunt komen ligt op 3.440 meter hoogte. Niet voor niet wordt het Pitztal dus het ‘Dak van Tirol’ genoemd.

Wat wij persoonlijk fijn vinden aan het Pitztal is dat het erg Rustig is, geen huttengaudi met foute après-ski hits bij en op de pistes en bij de hutten. Maar lekker relaxed genieten van de prachtige omgeving.

Sölden – Ötztal

skigebieden voor de herfstvakantie solden Oetztal

Op de gletsjers van Sölden kun je theoretisch het hele jaar skiën. Het is ook één van de eerste skigebieden op de kalender van de FIS voor de Skiweltcup vanwege de sneeuwzeker condities zo vroeg in het jaar. Deze vinden in 2021 op 23 en 24 oktober plaats.

De Rettenbach- en de Tiefenbachgletsjer zijn het hele jaar door geopend om te wintersporten mits de weersomstandigheden het toelaten. Op de eerstgenoemde vind je een gave FIS-afdaling voor gevorderde skiërs, deze wordt in de zomermaanden vaak gebruikt om te trainen. De tweede is een heerlijk glooiend, breed gletsjerplateau. Met fijne pistes voor iedereen.

In tegenstelling tot het Pitztal is het in Sölden iedere avond wel een feestje. Het dak gaat er letterlijk en figuurlijk vanaf.

Kitzbühel

Het laatste skigebied is een bijzondere want in Kitzbühel is namelijk geen gletsjer, maar krijgen ze het ieder jaar wel voor elkaar om een piste te openen door snowfarming. Dat betekent dat men zodra het wintersportseizoen afgelopen is de sneeuw op een aantal pistes in 3 depots wordt geschoven (bij elkaar een kleine 40.000 m3) en met isolatiematten wordt ingepakt. Normaal gesproken blijft de sneeuw dan de hele zomer liggen en blijft er 70% van de sneeuw over.

Zodra de temperaturen ’s nachts onder het vriespunt komen en blijven wordt er van deze sneeuw alvast een piste gemaakt. Deze pistes liggen rondom de Resterkogel / Passthurn.

Dit jaar heeft het skigebied besloten om pas na de herfstvakantie open te gaan rond 31 oktober is voorlopig de planning.

terug

De eerste sneeuw is daar

Outletshoppen in Oostenrijk

volgende