Wenen met kinderen

Een stedentrip naar Wenen met kinderen? Waarom niet? De stad Wenen is namelijk èèn van de meest kindvriendelijke steden die ik ken. Er is overal wel wat te doen voor de jonge globetrotters daarnaast is het fijne aan Wenen is dat kinderen tot 7 jaar gratis met het uitstekende openbaar vervoer in de stad mogen reizen onder begeleiding van een ouder.

Wenen is familie vriendelijk

De meeste bezienswaardigheden in Wenen zijn niet alleen voor volwassenen. Gelukkig speelt te stad goed in op gezinnen met kinderen. Bijna alle musea in de stads(en dat zijn er veel) hebben wel iets voor kinderen. Te denken valt aan een speciale kinderroute of een soort van speurtocht uitgezet door de tentoonstelling-ruimte.

Op deze manier wordt op spelende wijze uitleg wordt gegeven over de dingen die je ziet in het museum. Met de bedoeling om de spanningsboog van kinderen altijd op spanning te houden. Want: blije kinderen = blije ouders toch?

Reis je met een gezin dan stel je andere eisen aan een hotel dan je normaal gesproken doet. In Wenen zijn best wat accommodaties te vinden voor gezinnen. Veel hotels hebben een dubbele kamer of plaatsen een extra bed in de kamer. Dit is of gratis of je betaald een kleine extra bijdrage. Hotels met familiekamers zijn onder andere:

Hotel Schani Salon

Hotel Schani Wenen

Dit is één van mijn favoriete hotels in Wenen. Het is in november 2018 geopend en is gelegen aan de Mariahilferstrasse. Zeg maar de belangrijkste winkelstraat van Wenen.

Boek voor families een Atelier kamer. Deze heeft naast een extra lang en extra breed tweepersoonsbed ook een kleine woonkamer met een slaapbank.

Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het hotel en ook voorzieningen zoals het openbaar vervoer en winkels. Kortom, het Schani hotel is ideaal voor families.

Meininger Ho(s)tels

Familiehotels in Wenen

In Wenen zijn drie vestigingen van Meininger, dit is een van origine Duitse jeugdherbergketen.Over de jaren heeft heeft Meininger het backpacken op nieuw uitgevonden en richt men zich voornamelijk op families met kinderen.

Beide hotels in Wenen hebben speciale familiekamers. Alle familiekamers hebben een tweepersoonsbed en een stapelbed, eigen douche en WC.  De Meiniger hotels zijn een ideale plek om Wenen met Kinderen te ontdekken.

Meininger hotel Wien hauptbahnhof
Meininger hotel Wien Downtown Franz
Meininger Hotel Wien Downtown Sissi

Openbaar vervoer met kinderen in Wenen

Wenen staat al jaren in de top vijf van meest leefbare steden ter wereld. Dat komt onder andere door het openbaar vervoer in de stad. Het is zeer betaalbaar, snel efficiënt en helaas ook wel een beetje druk tijdens de spitsuren. Voor kinderen tot zeven jaar is al het openbaar vervoer in de stad gratis (let op legitimatiebewijs meenemen) kinderen tot 15 jaar mogen reizen op een kortingskaart. Helaas is deze niet als dagkaart verkrijgbaar. Het is dus voordeliger om dan een dagticket te kopen in plaats van losse kortingskaartjes. 

Met het openbaar vervoer ontdek je Wenen met kinderen dus vrij voordelig en gemakkelijk. Een meerdaagse kaart voor het openbaar vervoer kun je trouwens voor vertrek online kopen. Dit is de Viennacard hiermee reis je onbeperkt met de tram, bus, en metro door Wenen.

viennapass

Tijdens de Oostenrijkse schoolvakanties reizen kinderen tot 15 jaar altijd tijd gratis door de stad.  Een alternatief voor het openbaar vervoer in de stad zijn de vele sightseeing bussen. Boek je bijvoorbeeld de Viennapass vooraf dan krijgen kinderen tussen 6 en 18 jaar 50% korting op de aanschaf van deze kortingskaart.

Met de Viennapass mag je onbeperkt gebruik maken van de gele sightseeingbussen en krijg je bij veel attracties en bezienswaardigheden gratis toegang. Bij de meeste musea kun je zelfs de wachtrij overslaan. Ideaal dus voor een vakantie of stedentrip naar Wenen met Kinderen.

Musea met Kinderen in Wenen

De meeste musea zijn voor kinderen vaak saai, en ze zijn snel afgeleid. Diverse musea in Wenen spelen daar goed op in. We hebben hieronder een overzichtje gemaakt met de leukste musea voor een stedentrip Wenen met Kinderen

Zoom Kinder museum Wenen

Zoom Kinder museum Wenen

In het Museum Quartier (MQ) een beetje verstopt in een hoekje vindt je het Zoom kinder museum. Dit is een hands-on museum voor kinderen waarbij ze door diverse thema’s afhankelijk van de leeftijd worden op spelenderwijze worden meegenomen in de wereld van bijvoorbeeld tekenfilms of het leven op de boerderij. Het Zoom Museum is een aanraak museum kinderen mogen alles aanraken en doen. Gewoon leuk dus. De meeste activiteiten in dit museum kun je al van te voren reserveren zo voorkom je teleurstellingen. Een actueel overzicht van de thema’s en de toegangsprijzen kun je vinden op deze website. (in het Engels)

Het Technische museum Wien

Niet alleen als kind is dit museum helemaal geweldig. Ook menig volwassene kijkt hier zijn ogen uit. In het Technische museum van Wenen wordt op speelse wijze uitgelegd hoe dingen werken. Hier draait alles om het motto oorzaak en werking. Dus wat moet je doen om iets technisch voor elkaar te krijgen.

Het museum beschikt over een eigen stoomtrein waarbij de machinisten op leuke wijze uitleggen hoe dit tonnen zware voertuig in beweging komt. Verder is de themawereld hoogspanning indrukwekkend. Hier wordt op speelse wijze uitgelegd hoe stroom werkt en wat je er mee kunt doen. Meer informatie over het Technische museum kun je vinden op deze website.

Schloss Schönbrunn met kinderen

Schloss Schonbrunn met kinderen

De 16 kinderen van keizerin Maria Theresia ontdekte de pracht en praal van het prachtige meer dan 300 jaar oude Schloss Schönbrunn. Nu kunnen kinderen de 12 kamers in het westelijke gedeelte van het slot bezoeken en de prachtig met landschappen beschilderde muren bezoeken en de flair en glamour van het leven in een kasteel bekijken en zelfs deels meemaken. Tevens speel je de spelletjes van de prinsjes en prinsessen in een tijd waar men nog geen playstation en ipad had. Het leukste onderdeel van het museum is misschien wel het verkleden als keizer of keizerin. In tegenstelling tot het Schloss Schönbrunn mag je hier wel bijna alles aanraken en proberen Extra leuk dus voor kinderen.

Kindermuseum Schloss Schönbrunn

De ingang van het kindermuseum van Schloss Schönbrunn is een beetje verstopt. Deze kun je vinden aan de rechter zijde van het Schloss als er recht voorstaat. Het museum is het gehele jaar geopend. (ook op feest- en zondagen) kinderen tot drie jaar mogen gratis naar binnen. Vraag bij de kassa naar het speciale familie ticket. Dat is een stuk voordeliger dan losse kaartjes kopen. Zie ook de website van het kindermuseum.

Het kindermuseum is ideaal voor de leeftijdscategorie 4 tot ca.10 jaar oud. Voor oudere kinderen is het dan misschien niet meer zo leuk. Alles wordt op zeer kinderlijke wijze uitgelegd. Ik adviseer je dan ook om voldoende tijd te nemen om het museum te bezoeken. Vooral de verkleedkoffers zijn leuk. Hier kunnen de kinderen zich echt uren vermaken. Zorg dat je camera of mobieltje opgeladen is want je krijgt hier echt hele unieke foto’s van je kind(eren) in de meest prachtige kostuums van toen.

Schloss Schönbrunn zelf is natuurlijk ook fantastisch met kinderen. Je kunt bij de kassa kiezen voor twee verschillende tours door het slot,  de kortere Imperial tour duurt ongeveer 40 minuten en laat je 22 van de mooiste kamers zien in het Schloss. Je krijg bij binnenkomst een speciale audioguide waarmee je in het Nederlands de geschiedenis van de Habsburgers te horen krijgt.

Het Labyrinth

Om het Schloss Schönbrunn ligt een prachtige Schlossgarten. De tuinen worden door tientallen tuinmannen en vrouwen dagelijks onderhouden en zijn net als het slot een pronkstuk. Grote waterpartijen een kunstmatig aangelegde waterval en natuurlijk de Gloriette in de verte geven de omgeving de nodige flair.

Daarvoor zijn we echter niet in deze kasteeltuin. We willen namelijk één van de mooiste doolhoven van Europa bezoeken. Voor het doolhof heb je een extra ticket nodig. Deze kun je gelijk bij de ticket-office als combi erbij kopen. Het doel van het doolhof is de een uitzichtplatform en een mooie speeltuin met een aantal hele bijzondere speeltoestellen en een leuke collectie lachspiegels.. Het is geen gemakkelijk doolhof. Dus trek er wel wat tijd voor uit.

De Dierentuin van Schönbrunn

Dierentuin schonbrunn

Met het kasteel en de tuinen ben je nog niet klaar, praktisch naast Schloss Schönbrunn ligt namelijk de Tiergarten Schönbrunn. Het is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. Al in 1752 werd de dierentuin opgericht.

De dierentuin zelf is niet heel groot.Toch kun je hier een paar uur vermaken. De dierentuin van Wenen heeft namelijk best veel bijzondere dieren. Als één van de weinige dierentuinen in Europa heeft

De Tiergarten Schönbrunn namelijk pandaberen. De panda tweeling Fu Feng en Fu Ban is zelfs in de dierentuin geboren wat vrij uitzonderlijk is voor panda’s in een dierentuin. Naast de panda’s zijn er in de dierentuin ook ijsberen, olifanten, een grote pinguïn kolonie. Alles wordt op zeer leuke wijze uitgelegd aan de kinderen en soms mogen de jongste bezoekers meehelpen met het voederen van de dieren. De Dierentuin mag niet ontbreken tijdens een trip naar Wenen met kinderen.

Hofbackstube Apfelstrudelshow

Wenen met kinderen apfelstrudel bakken

Het klinkt natuurlijk al de eerste de beste toeristenattractie, stiekem is het dat ook wel maar het is wel een van de leukste en lekkerste waar ik ben geweest. De apfelstrudelshow wordt opgevoerd in de Hofbakkerij van Schloss Schönbrunn. Je krijgt een korte demonstratie van een bakker die van een grote bol deeg het dunste bladerdeeg maakt wat je ooit hebt gezien. Vervolgens maakt de bakker samen met de beste ingredienten en het strudelteig de lekkerste apfelstrudel.

Na afloop van de show mag je deze natuurlijk onder het genot van een lekkere kop Weense koffie of warme chocolademelk proeven. Meer informatie op de website van Cafe Rezidenz.

Kaarten voor de strudelshow boek je bij voorkeur online, zo grijp je niet mis.