Voorjaarsvakantie files 2024 waar wordt het druk richting Oostenrijk?

Komende vrijdag begint in delen van Nederland de voorjaarsvakantie en dat is voor velen van ons de tijd om naar de sneeuw in Oostenrijk te rijden. Het is ook de tijd van de voorjaarsvakantie files met andere woorden de drukste periode om naar Oostenrijk te reizen. In dit artikel leggen we je uit waar je de grootste drukte kunt verwachten en geven we handige tips om de reis zo aangenaam mogelijk te houden.

9, 10 en 11 februari

De eerste regio’s in Nederland, maar ook in Duitsland (Beieren, delen van Baden-Württemberg, Saksen, Thüringen, het Saarland) krijgen komende vrijdag al vakantie. Dat betekent dat het op vrijdagmiddag als de scholen uit zijn en zaterdag de hele dag erg druk zal zijn op de meeste autobanen in Duitsland richting het zuiden. Wij, de ANWB en de Duitse ADAC verwachten vooral veel oponthoud op de volgende snelwegen:

 • A1 Bremen – Dortmund – Köln
 • A3 Würzburg – Nürnberg – Passau
 • A4 Kirchheimer Dreieck – Erfurt – Chemnitz
 • A5 Karlsruhe – Basel
 • A6 Heilbronn – Nürnberg
 • A 7 Würzburg – Ulm – Füssen/Reutte
 • A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg
 • A9 Nürnberg – München
 • A10 Berliner Ring
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz – Ludwigshafen
 • A81 Stuttgart – Singen
 • A93 Inntaldreieck – Kufstein
 • A95/B2 München – Garmisch-Partenkirchen
 • A99 Ring München

Het meeste oponthoud is te verwachten bij de grotere wegwerkzaamheden in de omgeving van het Ruhrgebied. Dat zijn dus de knooppunten rond Keulen, Düsseldorf, en Mainz.

Op vrijdag 9 februari is de grootste verkeersdrukte verwacht tussen 13:00 en 18:00 uur. Wie op zaterdag 10 februari vertrekt voor een wintersport vakantie naar Oostenrijk, kan het beste later in de middag vertrekken. Volgens de ADAC zijn de langste files te verwachten tussen 10:00 en 15:00 uur. De beste kans om zonder grote vertragingen op de bestemming aan te komen is op zondag.

Lees ook: Onderweg naar Oostenrijk

Wegafsluitingen en wegwerkzaamheden

In Duitsland zijn er momenteel 931 wegwerkzaamheden op de snelwegen. Dit aantal is hoger dan vorige week, maar over het algemeen blijft de bouwactiviteit, in overeenstemming met het seizoen, relatief laag. Vooral tijdens druk verkeer kunnen deze wegwerkzaamheden voor langere vertragingen zorgen.

Enkele belangrijke wegafsluitingen dit weekend zijn:

Op de A3 van Keulen richting Oberhausen, tussen Duisburg-Wedau en het Kreuz Kaiserberg, zullen vanaf vrijdag 9 februari om 20.00 uur tot maandag 12 februari om 5.00 uur delen van de autobaan worden afgesloten. Dit is gelukkig richting het noorden en zal alleen het reisverkeer terug naar Nederland belemmeren. Omleidingsroutes zijn aangegeven.

De A45 (Sauerlandroute) is momenteel geen echt alternatief, de normaal gesproken erg rustige route naar Oostenrijk is ten hoogte van Hagen – Gießen gestremd wegens ernstige schade aan één van de autobaanbruggen. Het is niet duidelijk wanneer de weg weer open gaat. De omleidingsroute is zeer gevoelig voor files en oponthoud.

Lange files verwacht bij de Fernpass

De Fernpass is een beruchte bottleneck in het wintersportverkeer. Ook dit weekend verwachten wij hier veel oponthoud en zelfs tijdelijke stops om het verkeer in de tunnels te laten “vloeien”. Dit wordt ook wel een ‘blockabfertigung’ genoemd door de autoriteiten in Oostenrijk.

Wat is Blockabfertigung?

Het een verkeersmanagementtechniek die wordt toegepast wanneer door zware verkeersdrukte de capaciteit van een tunnel maximaal benut wordt. Auto’s worden in groepen toegelaten, vaak gereguleerd door verkeerslichten, om drie hoofddoelen te bereiken:

 • het verminderen van filevorming in de tunnel,
 • het verlagen van het ongevalsrisico,
 • het verbeteren van de luchtkwaliteit in de tunnel.

Dit is vooral gebruikelijk bij passen en tunnels zoals de Fernpass. Deze methode voorkomt verkeerschaos in de tunnel, wat vanuit verkeersveiligheidsoogpunt zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Verkeerregulering bij de Achensee

In Oostenrijk heeft de regio Tirol gereageerd op lange files op een populaire alternatieve route bij de Achensee richting het Zillertal door een zogenaamde ‘dosier-ampel’ (regulerend verkeerslicht) te installeren.

Dit verkeerslicht, geplaatst achter de grens en voor het gebied van de gemeente Achenkirch, is bedoeld om slechts een fractie van de auto’s door te laten. Deze maatregel wordt voor het eerst ingezet op de zaterdagen 10 en 17 februari.

Vakantiegangers moeten rekening houden met extra wachttijden en meer verkeer op de snelwegen. Waarschuwingsborden bij de afritten van de A8 bij Holzkirchen zijn bedoeld om automobilisten te adviseren op de snelweg te blijven.

terug

De onverwachte kijk van Oostenrijk op ‘The Sound of Music’

Almdudler: Het iconische drankje van Oostenrijk

volgende