Komt de vignetvrijstelling in Oostenrijk weer terug?

vignetvrijstelling

Het is geen geheim dat je voor het gebruik van de autobaan in Oostenrijk een vignet nodig hebt. De vierkante sticker in vrolijke kleurtjes pronkt tegenwoordig op heel wat voorruiten. Wie zonder vignet toch gebruikt maakt van de Oostenrijkse autobahn riskeert een forse boete. Een boete die je met een investering van 10 euro kunt voorkomen.

Lees ook de veelgestelde vragen over het vignet in Oostenrijk

Gelukkig zijn er sinds enkele jaren ook digitale vignetten, deze kun je drie weken voor vertrek online via de webshop van Asfinag kopen. Dit digitale vignet is gekoppeld aan je kenteken.

De zogenaamde vignetvrijstelling

Tot enkele jaren geleden mocht je op sommige stukjes autobaan in Oostenrijk toch zonder vignet komen. Omdat de beheerder van de Oostenrijkse autobanen (redactie: AsFinag) toch graag de tolcenten wilde hebben van deze bestuurders werd de vignetten vrijstelling afgeschaft. Met als gevolg dat een groot deel van de toeristen de snelwegen begon te mijden en in de dorpen zorgde voor veel overlast en opstoppingen. 

Allelei trucs kwamen uit de kast om deze automobilisten het leven zuur te maken, zo werd er op een doorgaande weg in de omgeving van Kufstein een verkeerslicht geplaatst welke na 500 auto’s een uur lang op rond stond. Natuurlijk stond daar een flitskast naast als stille getuige.

Politiek besluit zorgt voor snelle invoering

Als het dus een beetje meezit is dit jaar nog (15 december 2019) de vignetvrijstelling voor de volgende wegen weer van toepassing:

  • Inntalautobahn A12 (Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn
  • A14 (aansluiting Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • Mühlkreisautobahn A7

Een aantal skigebieden in de grensgebieden met Duitsland zijn dus als het even meezit vanaf 15 december zonder autobaanvignet toch over de autobaan te bereiken. Vooral de grensovergang bij Kufstein is berucht vanwege de lange files en het sluipverkeer.

terug

Autobaanvignet Oostenrijk 2020 beetje duurder en hemelblauw

Op deze trajecten betaal je geen tol meer

volgende