9 Tips voor een vakantie met kinderen in Oostenrijk

Nu de zomer toch weer dichterbij komt begint het bij menig één toch wel weer te kriebelen om een vakantie buiten Nederland te boeken. Of je dit jaar met de kinderen naar Oostenrijk mag op vakantie weten we helaas nog niet. We gaan er gemakshalve maar even vanuit aangezien vorig jaar vakantievieren in Oostenrijk met het gezin ook goed mogelijk was mits je je aan de regels houdt.

Een vakantie met kinderen in Oostenrijk is zeer goed te doen. Het is natuurlijk wel spannend of de kids zich vermaken in Oostenrijk en daarom hebben wij onze ervaringen voor je opgeschreven. Ben je dus benieuwd hoe je jou vakantie in Oostenrijk kindvriendelijk kunt maken lees dan snel verder.

Tip 1: Kies de juiste accommodatie

Twee weken lang in een hotelkamertje? Neem van mij aan dat wordt heibel. Bovendien wil je ’s avonds na alles wat je samen met het gezin hebt gedaan ook wel een beetje tijd voor jezelf. Bekijk dan ook eens de mogelijkheden om een appartement of een vakantiewoning te huren. Er zijn echt duizenden mogelijkheden in Oostenrijk. Wil je liever een appartement met goede voorzieningen zoals een zwembad, speeltuinen en eventueel een animatieprogramma? Kijk dan eens bij één van de parken van Landal in Oostenrijk.

Er zijn in Oostenrijk ook steeds meer familiehotels. Deze hotels hebben speciale familiekamers waarbij de bovengenoemde privacy issues netjes zijn opgelost door de kids een eigen kamer te geven. Een aantal kinderhotels in Oostenrijk biedt zelfs all-inclusive aan. Waarbij er goed op de kwaliteit en het aanbod van het eten wordt gelet. Dagelijks friet (of patat) is er bijvoorbeeld niet bij.

Tip 2: Kies voor avontuur en natuur

vakantie met kinderen in Oostenrijk wandelen

Een berg vakantie met kinderen in Oostenrijk in de natuur is het mooiste wat er is. ’s ochtends vroeg opstaan met de kabelbaan of de bergbaan naar boven en wandelen. Veel Oostenrijkse vakantiegebieden hebben een breed aanbod aan speciale kindvriendelijke wandelroutes.

Deze wandelroutes beginnen bij één van de bergstations en boven op de berg tref je dan leuke wandelroutes aan met speeltoestellen, glijbanen en ga zo maar door. Bekijk voor je boekt of de vakantieregio een voordeelkaart heeft. Deze zijn vaak voordelig te koop bij je accommodatie of de plaatselijke toeristen informatie. Met zo’n voordeelpas mag je vaak onbeperkt gebruik maken van alle kabelbanen en krijg je flinke korting op de toegang van zwembaden en bijvoorbeeld het huren van een fiets.

Tip 3: Ga een dagje rodelen

Rodelen in Oostenrijk tijdens een vakantie met kinderen

Op steeds meer plekken kun je rodelen, met een speciale slee voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen zoals gordels en rolbeugels suis je met hoge snelheid de berg af. Zoals in Alpbach waar sinds enkele jaren één van de langste en snelste rodelbanen van Oostenrijk is gebouwd.

De Alpine coaster in Golm in het prachtige Montafon is 2600 meter lang en wie een beetje sportief kan rodelen haalt snelheden tot 40 km/h. Je kunt een bezoek aan één van de rodelbanen combineren met een ritje in de kabelbaan. Dat scheelt weer wat klimmen. Een dagje naar de rodelbanen mag dus niet ontbreken tijdens een vakantie met kinderen in Oostenrijk.

Tip 4: De leukste wandelingen met het gezin

Toegegeven, ik stond vroeger als kleuter of puber ook niet te springen als mijn ouders ons meenamen op een wandeltocht. Achteraf waren we toch altijd wel supertevreden dat we zijn meegegaan. Er zijn in Oostenrijk tegenwoordig wandelroutes voor gezinnen en kinderen uitgezet.

Wij vonden bijvoorbeeld Golmi’s Forschungspfad in het Vorarlberg erg leuk om te lopen. Je begint bij het bergstation en loopt dan naar beneden. Onderweg kom je diverse leuke speeltoestellen tegen.

In Tirol liepen we de Smokkelaarsroute in het Tannheimertal. Bij het beginpunt bepaald een keuze rad of je een smokkelaar of een tollenaar bent. De wandeling is 4,5 kilometer lang, dus neem er wel de tijd voor.

Tip 5: onderbreek de reis naar Oostenrijk

Grotendeels is Oostenrijk makkelijk in één dag bereikbaar. Mits je geen files en ander oponthoud hebt onderweg. Sommige delen van Oostenrijk zoals de Steiermark zijn eigenlijk net te ver weg om in één dag te rijden. Zelf stoppen wij altijd onderweg in Duitsland zodat we de volgende dag maar een paar uurtjes hoeven te rijden.

Zo kom je lekker op tijd aan bij je accommodatie en kun je eventueel nog wat boodschappen doen. In Duitsland zijn langs de autobaan diverse goede hotels en accommodaties te vinden.

Je kunt natuurlijk ook even langs Schloss Neuschwanstein rijden en daar in de omgeving overnachten. Een waanzinnige belevenis voor prinsen en prinsessen.

Tip 6: Eten en drinken

Een ander land, is vaak ander eten en in Oostenrijk zijn dat vaak reusachtige schnitzels en vooral veel vleesgerechten. Vraag met kinderen altijd om de kinderkaart. Vraag ook gerust om een alternatief voor bijvoorbeeld de frietjes.

Zelf vragen onze kids regelmatig om rijst of bijvoorbeeld pasta. Voor een restaurant een kleine moeite en voor de jonge gasten doen ze in Oostenrijk vaak een stapje extra. Mayo of frietsaus kennen ze wel in Oostenrijk, alleen is deze anders dan wat we in Nederland of België gewend zijn. Ketchup is wel hetzelfde.

De drankenkaart staat natuurlijk vol met frisdranken, Chocomel of Fristi is in Oostenrijk onbekend, daarentegen hebben de meeste restaurants wel veel vruchtensappen vaak zelf gemaakt op de drankenkaart staan.

De meeste restaurants in Oostenrijk hebben kinderstoelen of stoelverhogers liggen. Lekker makkelijk toch?

Tip 7: Zorg voor een slechtweerprogramma

Zwemmen in Oostenrijk

De zomer in Oostenrijk is vaak lekker, zonnig en warm, toch kan het voorkomen dat een dag volledig in het water valt door de regen. Zorg dat je op een regenachtige dag een alternatief programma achter de hand hebt.

Bezoek met de meiden bijvoorbeeld een winkelcentrum in één van de steden zoals Salzburg of Innsbruck en ga lekker shoppen. Of bezoek één van de vele mijnen in Oostenrijk. Zoals de zoutmijnen in het Salzkammergut of de zilvermijnen in het dorpje Schwaz.

Bijna overal zijn wel overdekte zwembaden te vinden met genoeg glijbanen en vermaak voor de kinderen.

Tip 8: Georganiseerde gezinsvakanties in Oostenrijk

Wil je op je gemak zonder zelf alles te regelen op vakantie naar Oostenrijk met kinderen? Dan zijn er ook diverse reisorganisaties met een goed aanbod aan gezinsreizen.

De reisorganisatie regelt alle zorgvuldig uitgezochte familie accommodaties in Oostenrijk voor je en heeft een programma voor je samengesteld. Ideaal voor drukke gezinnen dus. Het enige wat je zelf moet regelen is de reis naar Oostenrijk.

Tip 9: Neem de juiste kleding mee

De zomers in Oostenrijk zijn warm, alleen kan het ’s avonds op de meeste plekken flink afkoelen en duurt het ’s ochtends even voordat het weer lekker warm is. Vooral als je in de bergen bent. Neem dus altijd genoeg warme vesten en truien mee. Een regenjas kan ook zeker geen kwaad, want het kan natuurlijk ook wel eens een dag regenen.

Zin in een Oostenrijk vakantie met het gezin?

Ik hoop dat je met deze negen tips nog meer zin hebt gekregen om dit jaar op vakantie met de kids naar Oostenrijk te gaan. Wij verblijven tijdens onze vakanties in Oostenrijk voornamelijk bij één van de Landal parken in Oostenrijk en dat is ons zeer goed bevallen.

Let wel op dat je een groter appartement boekt. De vier-persoonsappartementen hebben namelijk allemaal een slaapbank die wordt meegeteld bij het aantal bedden. Persoonlijk vinden we dat wat minder fijn omdat je dan altijd rekening moet houden met de bedtijd van de kinderen.

terug

Verplichte coronatest op skipistes Tirol

De 15 hoogste bergtoppen van Oostenrijk

volgende