Formule 1 in Oostenrijk (2023)

De Formule 1 Oostenrijk, de koningsklasse van de autosport dicht bij huis en meer kans op kaarten dan voor de races op Zandvoort. Het formule 1 circus komt namelijk in 2022 weer naar Oostenrijk voor de “Grosser preis von Österreich”

In 2023 vindt het grootste autosport spektakel van Oostenrijk plaats. Op dit moment worden de data tot 30 juni tot 2 juli genoemd. Helaas kan door de huidige omstandigheden in de wereld deze datum nog wel verschuiven. Wel is bekend dat de race op de Red Bull ring in Spielberg in de Steiermark wordt gereden.

Geschiedenis Grote prijs van Oostenrijk F1

De Red Bull ring is de nieuwe naam voor de Österreichring. Waar tussen 1970 en 1987 de Grand Prix van Oostenrijk werd verreden. De Osterreichring stond bekend vanwege de hoge snelheden en werd dan ook als één van de gevaarlijkste circuits van het F1-kampioenschap genoemd. Niet veel later besloot de FIA dan ook om het circuit niet meer op te nemen op de kalender van de F1.

Pas in 1997 stond het circuit weer op de agenda van de FIA  toen onder de naam A1 ring (A1 is de grootste telecom aanbieder in Oostenrijk) gedurende zes jaar werd er weer geracet op het circuit. Vanwege de strenge tabaksreclame regels in de EU, verdween het circuit in 2003 van de agenda.

In 2005 kocht Dietrich Mateschitz (eigenaar van Red Bull en miljardair) het circuit op. Hij ondervond veel tegenstand van omwonenden en milieuorganisaties. In een afgeslankte vorm werd het circuit wat al deels gesloopt was opnieuw aangelegd en in 2011 opnieuw heropend. Sinds 2014 maakt de grote prijs van Oostenrijk weer deel uit van het formule 1 circus.

Hoe kom je bij de Red Bull Ring in Oostenrijk

redbull formule 1 in Oostenrijk

Spielberg ligt niet in de buurt van een grote stad, het heeft geen eigen internationale luchthaven. De luchthaven van Graz ligt op 85 kilometer van het circuit. Dit is echter een kleine luchthaven met voornamelijk Europese verbindingen zoals Wenen, München, Berlijn, Düsseldorf en Stuttgart. De luchthaven wordt voornamelijk bediend door Austrian Airlines, en de aanbieders van goedkope vluchten naar de zon. Ook KLM vliegt sinds 2017 bijna iedere dag naar Graz en weer terug naar Amsterdam.

Tijdens de Formule 1 Oostenrijk vliegt KLM vaker en met een groter toestel naar Graz. Bovendien biedt TUI een speciale package deal aan voor de Formule 1 Oostenrijk. Waarbij TUI met een eigen toestel naar Graz vliegt.

Wenen heeft wel een internationale luchthaven en ligt op 200 kilometer van Spielberg. Vanuit Wenen rijden tijdens de F1 bussen en extra treinen naar Spielberg. Deze bussen vertrekken helaas niet vanaf de luchthaven en zo vroeg dat ene overnachting in Wenen wel aan te raden is. Op dit moment is er nog geen informatie beschikbaar over busverbindingen tussen Wenen en de Red Bull Ring in Spielberg.

Met de trein reis je het beste naar het Station Knittelfeld. Vanuit wenen duurt de reis ongeveer 3 uur.  Voor meer informatie over de treinreis in Oostenrijk kun je het beste kijken op de website van de Oostenrijkse Spoorwegen de ÖBB. Vanuit Knittelfeld rijden tijdens het formule 1 weekend shuttle bussen naar het circuit.

Met de auto is de Red Bull ring snel en makkelijk bereikbaar. Vanuit München is het ongeveer 4,5 uur rijden en vanuit Nederland ongeveer 10 a 11 uur (zonder stops). Parkeren is bij het circuit goed geregeld echter is het druk, heel erg druk. Kom dus echt vroeg naar Spielberg. De organisatie adviseert om voor 7.30 in Spielberg te zijn. Veel wegen zijn overbelast en afgesloten.

Ga naar de F1 van Oostenrijk met TUI

Dat de Formule 1 dankzij Max Verstappen superpopulair is, dat is geen geheim meer. Je vliegt met KLM naar Graz of Wenen en een luxe touringcar brengt je op zaterdag en de racedag snel naar het circuit. Op maandag of dinsdag vlieg je weer terug naar Amsterdam. Tickets voor circuit zijn bij de prijs inbegrepen. Je kunt kiezen uit vier hotels in de Grazer binnenstad.

Boek de TUI-aanbieding op tijd want ik verwacht dat deze gezien de populariteit van Max en de Formule 1 zeer snel is uitverkocht.

Tickets voor de Formule 1 Oostenrijk

De formule 1 in Oostenrijk is één van de goedkoopste races om te bezoeken in Europa. General Admission tickets bieden toegang tot praktisch alles behalve de tribunes en enkele VIP-gedeeltes op het circuit. Een driedaagse pas komt op € 95,- een tribune plaats begint bij € 295 en loopt al snel richting de € 500. Wees verstandig en boek je tickets voor de formule 1 van Oostenrijk alleen via de officiële kanalen, zo weet je zeker dat je binnen komt. Boek je voor 31 december 2022 dan krijg je nog eens 15% korting op de normale prijs.

Formule 1 in Oostenrijk (2023)

Overnachten tijdens de Formule 1 van Oostenrijk

Rondom het circuit zijn diverse campings te vinden, ideaal voor budgetreizigers. De meeste campings liggen naast of in de buurt van het circuit. Je kunt dus vanuit je tentje al genieten van de bulderende motoren.

Wie liever in een echt bed slaapt doet er verstandig aan om een hotel ruim van tevoren te boeken. In Spielberg zelf zijn maar weinig hotels te vinden. De meeste bezoekers wijken dan ook uit naar Graz. De hoofdstad van de Steiermark heeft meer dan genoeg hotelbedden in zowel budget hotels als super-de-luxe hotelsuites. Omdat het natuurlijk rondom de Formule 1 druk is zijn de prijzen voor een hotel in Graz hoger dan gebruikelijk. Wil je een hotel in Graz boeken vergelijk dan de prijzen met trivago.nl 

In 2021 waren de hotels in een straal van 80 kilometer rondom het circuit praktisch allemaal volgeboekt. Boek je hotel voor de F1 in Oostenrijk dus echt maanden van tevoren. Dit geldt ook voor de campingplaatsen. Een campingplaats is trouwens aardig aan de prijs, een hotel binnen een straal van 45 minuten van het circuit is voordeliger dan de camping.