Red Bull Ring

Ieder jaar staat de grote prijs van Oostenrijk op de kalender van de FIA voor de formule 1. Deze wordt verreden op de Red Bull Ring in Spielberg een klein plaatsje in de Steiermark. Sinds 2014 staat het circuit weer op de agenda van de FIA. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot daarover lees je meer in het stuk over de geschiedenis van de Red Bull Ring.

De Geschiedenis van de Red bull Ring

Het circuit in Oostenrijk kent een lange geschiedenis. Hieronder lees je in chronologische volgorde wat er in de laatste 50 jaar is gebeurt in Spielberg op en met het circuit. 

De beginjaren

In 1969 werd de Österreichring na een vrij korte bouwtijd geopend. Het zes kilometer lange circuit zou namelijk vanaf 1970 deel uit maken van het Formule 1 circus wat over de wereld trok. Tot 1987 bleef het circuit op de kalender staan. De Österreichring stond tot die tijd bekend als een record circuit, praktisch alle snelheidsrecords werden verbroken. De hoge snelheden waren uiteindelijk ook het einde van de racebaan in Spielberg. nadat in 1987 twee zware incidenten zorgde voor een enorme schade werd het circuit niet meer opgenomen.

Van 1995 tot 2003

Pas in 1997 kwam Oostenrijk weer in beeld als race locatie. De racebaan werd een stuk korter gemaakt en de veiligheidsvoorzieningen verbeterd en uitgebreid. Sinds 1997 werd ook de naam van het circuit aangepast aan de hoofdsponsor. Tot 2003 was dat de Oostenrijkse telekom het werd dan ook al snel het A1 circuit. Na de formule 1 van 2003 werd Oostenrijk voor een tweede keer van de F1 kalender geschrapt. Dat gebeurde in dat jaar met meerdere Europese circuits vanwege de aangescherpte regels voor tabaksreclame. Al luide de onofficiele verklaring dat het kwam door de jarenlange financiële problemen met het circuit. Het organiseren van een Formule 1 wedstrijd was niet mogelijk met de beperkte budgetten.

Van 2007 tot heden

Het circuit is in de tussentijd van eigenaar gewisseld, niemand minder dan de Rijkste Oostenrijker Dietrich Mateschitz kocht het terrein en wilde samen met een aantal investeerders waaronder KTM, Magna en Volkswagen ruim 750 miljoen euro investeren.

Dietrich Mateschitz is de eigenaar van Red Bull (een energiedrankje en hoofdsponsor van twee formule 1 teams waaronder het team waar Max Verstappen rijdt) Het terrein zou dan een testbaan worden voor de auto’s en motoren van de genoemde merken en Red Bull zou het terrein gaan gebruiken voor evenementen zoals de F1 en het jaarlijks terugkerende luchtvaart-evenement de Red Bull Airrace.

>> Lees meer over Hangar 7 een ander Red bull project

Diverse milieu organisaties en omwonende gooide echter roet in het eten en daardoor haakte volkswagen als investeerder af. Nadat de politiek zich met de zaak begon te bemoeien werd in goed overleg toch een plan ontwikkeld waarbij alle partijen tevreden zijn.

Pas in 2008 werd begonnen met de ombouw van het circuit. Het circuit werd voornamelijk gebruikt voor DTM races en sinds 2012 staat de Grote prijs van Oostenrijk weer jaarlijks op de F1 kalender. Omdat Red Bull natuurlijk de hoofdsponsor en eigenaar is van het circuit lag het voor de hand om deze naam dan ook te gebruiken voor de Red Bull ring.

Het Circuit 

Red Bull ring

De Red Bull ring heeft zes rechts- en twee linkerbochten. Vanaf de start rijden de coureurs eerst een stuk bergopwaarts gevolgd door een scherpe rechterbocht. Dit stuk is gelijk de beste plek om in te halen. De topsnelheid op dit segment loopt op tot 320 km/h waarna de coureurs stevig in de remmen moeten want de bocht die volgt is met maximaal 70 km/h te nemen. Daarna gaat het bergafwaarts en volgt een bocht naar rechts. vervolgens weer een bocht naar rechts gevolgd door twee mooie doordraaiers naar links. In bocht nummer 7 is het weer remmen geblazen net als de haakse rechterbocht nummer 8. Waar ook de ingang naar de pitsstraat is te vinden. 

Het circuit ligt in een glooiend landschap, dat geeft de heuvels om de baan heen een dubbele functie, enerzijds functioneren de heuvels als een natuurlijke tribune. Anderzijds zijn de heuvels een geluidswal voor de rest van het dal. 

Hoe kom je in Spielberg

Je kunt op diverse manieren in Spielberg bij de Red Bull ring komen we leggen de meest praktische aan je voor. Spielberg ligt diep in Oostenrijk in de deelstaat Steiermark. Ook wel het groene hart van Oostenrijk genoemd.

Met de auto naar Spielberg

Vanuit Nederland is het ongeveer 10,5 uur rijden zonder tussenstops. Grotendeels gaat de route over de A3 richting Passau. Zodra je in Oostenrijk bent (let op vignettenplicht) gaat de A3 over in de A8. Deze volg je tot knooppunt Wels (Knoten Wels) en dan blijf je de A9 richting Graz volgen. Bij St. Michael in de Obersteiermark verlaat je de autobaan en ga je verder op de S36. richting Spielberg. Het circuit is dan al goed aangegeven. volg tijdens wedstrijd dagen de aanwijzingen van de verkeersregelaars en de politie op. Zij wijzen je naar de beschikbare parkeerplaatsen.  Parkeren is voor de bezitters van een toegangskaart voor de F1 gratis. 

Met het vliegtuig

Spielberg heeft een eigen vliegveld(je) alleen is dit puur gericht op sportvliegtuigen en hobby-matige piloten. Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Graz vliegen. Vanaf het Vliegveld van Graz is het ongeveer 2,5 uur reizen naar Spielberg. De Vluchten naar Graz worden uitgevoerd door KLM en duren ongeveer 2 uur. Tijdens de F1 vliegt TUI met een eigen vliegtuig naar Graz. 

Vanaf de luchthaven in Graz neem je de s-bahn naar het Hauptbahnhof van Graz. Vandaar kun je met de trein verder reizen naar Spielberg. Voor een reisplanner kijk je op de website van de ÖBB, , de Oostenrijkse spoorwegen. De treinen rijden tot Knittelfeld en tijdens de wedstrijddagen tijden er bussen tussen het treinstation en het circuit.

>> Meer informatie over Formule 1 reizen van TUI

Met het openbaar vervoer

Tijdens de racedagen rijden er vanuit heel Oostenrijk extra treinen en bussen naar Spielberg, informeer bij de Spoorwegen of bij Oeticket.at voor de speciale bussen. Vanuit Wenen kost een retour ongeveer 50 euro.

Overnachten rondom Spielberg

Natuurlijk wil je het spektakel op de Red Bull Ring 100% meemaken. Er zijn diverse opties om te overnachten tijdens de Grote prijs van Oostenrijk.

Kamperen

Rondom het circuit zijn diverse campings ingericht. De meeste kampeerplaatsen zijn slechts tijdelijk en hebben beperkte voorzieningen. Wel zijn tenten alvast voor je opgezet. Een groot deel van de kampeerplaatsen kun je via Booking.com boeken. 

Hotels

Deze dien je ruim van te voren te boeken. Niet alleen zijn er ontzettend veel bezoekers ook de teams hebben slaapplaatsen nodig. Ook hier is Booking.com de aangewezen plek om te zoeken naar een goede accommodatie in de omgeving van Spielberg.