Krampus de enge hulpjes van Sint Nikolaus

Terwijl we komende weken in Nederland struikelen over de regenboog, roetveeg en stroopwafel pieten. Moet je in Oostenrijk goed oppassen voor de Krampus, de <kleur> pieten vallen compleet in het niets bij de angstaanjagende vertoning van de Oostenrijkse evenknie van Sint zijn hulpjes.

In de dorpen in het Alpenland trekt een op een duivelfiguur lijkende mens op de avond van 5 december door de straten. Jongemannen (en ook meiden) verkleden zich met schappenvachten en indrukwekkende en enge maskers. Daarbij maken ze een oorverdovend lawaai met inmense koeienbellen en kettingen.

De krampus is er oom de kwade geesten weg te jagen. Net als de pietenbazen in Nederland van vroeger heeft de Krampus ook een roede, stoute kinderen worden volgens de legende gestraft.

De traditie rondom de krampus is van origine een heidensritueel, het zou afstammen van een figuur welke verwant is aan de christelijke duivel. De traditie leeft vooral in de Alpendorpen en zorgen daar nog steeds voor een behoorlijke toestroom aan bezoekers want het is absoluut een beleving om een krampus tocht mee te maken.

aoo-perchten

Wie de krampusse wil zien kan dit jaar terecht op de kerstmarkt van Salzburg, de komst is voor 6 december (dan vieren de Oostenrijkers Sint Nikolaus) aangekondigd.

Perchten

Na 6 december nemen de Perchten de taak van de Krampus over, tijdens de “Rauhen nachten” (tussen 6 en 21 december) verschijnen de Perchten in kleine of grote groepen. Ook dit zijn angstaanjagende karakters welke met veel herrie en uiterlijk vertoon de boze geesten uit de alpendorpen verjagen.

terug

Nieuwe gondelbaan voor Stubai Gletscher

Goedkoop wintersporten in Oostenrijk

volgende