Typisch Oostenrijks: Christkind, Weihnachtsgebäck en Krampus

In Oostenrijk komt op 24 december niet de kerstman de cadeaus brengen maar is het Christkind de bezorger van de vele cadeaus en lekkernijen tijdens de kerst. Het Christkind kun je het beste beschrijven als een engel. Zij komt op de kerstavond geruisloos door een open venster naar binnen en laat alle geschenken achter bij de kerstboom. Die kerstboom tuigt ook nog even snel de op.  Op het moment dat het Christkind klaar klingelt een belletje, pas op dat moment is de woonkamer weer toegankelijk voor de kinderen.

Je verlangenlijstje voor het Christkind laat je het liefst achter bij een open venster, zodat het Christkind het tijdens het voorbij komen kan meenemen.

Weihnachtsgebäck

Speciaal voor de kerst bakken families maar natuurlijk ook de bakkerijen speciale kerstkoekjes.vanillekipferl, rumkugeln, Linzer radeln en lebkuchen zijn dan in kleinformaat de kerst lekkernij bij uitstek.  Traditioneel bak je de kerstkoekjes op de 4de advents zondag, en deel je de lekkere zelfgebakken koekjes met vrienden en familie.

Krampuslauf

Voorafgaand aan de kerst worden op 5 en 6 december de lieve kinderen door Nikolaus in het zonnetje gezet, stoute kinderen daarentegen krijgen een “pak rammel” van de Krampus.  De Krampus kun je vergelijken met de Zwarte pieten echter zijn zij niet zo aardig. de roestige bellen en zwepen zorgen voor angst en zorgen er tevens voor dat boze geesten verjaagd worden.

terug

Als eerste van de piste

Skigebied Gargellen

volgende